For at se så meget som muligt anbefaler vi at leje en bil til hele turen - selvom de fleste steder kan nås med offentlig transport, er det meget nemmere og mere bekvemt at køre. Hvis du lejer en bil fra lufthavnen, ligger de fleste biludlejningsfirmaer på venstre side, når du kommer ud af ankomsthallen. Tag også et vejkort med, da de som regel har markeret, hvilke veje der er særligt gode!
Et godt udgangspunkt for at besøge Færøerne er Tórshavn, Færøernes hovedstad med ca. 13.000 indbyggere, hvor de fleste hoteller ligger. Fra byen er det ikke noget problem at tage på udflugter til de fleste steder på Færøerne.
Mange steder i verden er der smukke udsigter, men næsten unikt for Færøerne er, at udsigten er smuk, uanset hvor man kigger hen! I løbet af de næste par dage vil du beundre tårnhøje vandfald, hilse på utallige får, se betagende udsigter og sandsynligvis støde på en lejlighedsvis meget hurtig regnbyge! Vejret på Færøerne er relativt stabilt året rundt, med gennemsnitstemperaturer på lige under fire grader i februar og 11 grader i august.
Øens geografiske placering betyder, at regnbyger er hyppige, men de har også en tendens til at passere i løbet af få minutter på grund af vinden. Medbring solbriller og en paraply, uanset hvordan vejret er om morgenen!
Der er meget at lave på Færøerne, og det er svært at nå det hele på én tur, men her er nogle forslag. Prøv at besøge seværdighederne i den samme region på samme dag for at maksimere din tid!
Vágar og Mykines
Vágar er hjemsted for Færøernes eneste lufthavn, så øen er sandsynligvis det første, du møder, når du ankommer. Start din tur med at tage til Gásadalur, som er kendt for det smukke vandfald Múlafossur. Fra parkeringspladsen i Gásadalur er der kun et par minutters gang til det smukkeste udsigtspunkt, hvor du kan se vandfaldet styrte 30 meter ned i Atlanterhavet under de stejle klipper.
Uden for Vágar ligger øen Mykines, som er berømt for sine mange søpapegøjer. Det kræver en båd at komme hertil, men den sejler sjældent og skal forudbestilles. Der bor 13 mennesker på Mykines. Øen er et besøg værd, men hvis det er din første gang på Færøerne, og du gerne vil nå så meget som muligt, så gem det til din næste tur!
Sydlige Streymoy
Streymoy er den største ø på Færøerne, og mod syd ligger hovedstaden Tórshavn med omkring 13.000 indbyggere. Det er her, de fleste af Færøernes hoteller ligger - et perfekt udgangspunkt for dagsture rundt på øerne! Byen er nem at gå rundt i og byder på mange gode fotomuligheder - måske især omkring den lille halvø Tinganes med sine røde huse og græsklædte tage. Tórshavn har også flere rigtig gode restauranter. Hvis du kommer i højsæsonen, anbefales det, at du bestiller bord i forvejen. Gå f.eks. ikke glip af restauranterne Katrina Christiansen, Áarstova og Skeiva Pakkhús. Hvis du vil afslutte aftenen med en drink, kan du besøge det danske mikrobryggeri Mikkeller, som har en filial i Torshavn. Hvis du vil købe noget spændende fra Færøerne, er der masser af butikker, der sælger garn og strik. Nogle af de vigtigste er Navia, som ligger i indkøbscentret SMS og i bygden Toftir på Eysturoy, og Guðrun & Guðrun, som ligger i centrum af Tórshavn.
På det sydlige Streymoy ligger også den gamle landsby Kirkjubøur med 80 indbyggere, som var Færøernes bispesæde i middelalderen. Her finder du den ældste kirke, Ólavskirkjan, bygget i 1200-tallet, samt ruinerne af en katedral fra 1300-tallet og Kirkjubøargarður, som siges at være verdens ældste træhus fra 1100-tallet.
Nord Streymoy og Nord Eysturoy
Hvis du gerne vil se søpapegøjer og ikke vil helt ud til Mykines, kan du i stedet tage til Vestmanna, som ligger på den nordlige del af Streymoy. Herfra er der bådture langs den dramatiske kystlinje med klipper, der er utilgængelige fra land, et perfekt sted for søpapegøjer at bygge rede! Bådturen skal forudbestilles, hvilket kan gøres her.
På North Streymoy ligger også Saksun, et af de mest fotograferede steder på øerne, landsbyen Saksun med sine 10 indbyggere. Landsbyen ligger for enden af den smukke bugt, som ved lavvande forvandles til en sø. Fra landsbyen kan man tage flotte billeder af de græsklædte tage og den sorte strand i bugten. Hvis man har lyst til at nyde naturen lidt ekstra, kan man gå ud på det sorte sand og få rigtig fine naturoplevelser.
Hvis du vil se flere virkelig spektakulære miljøer, skal du tage vej 594 mod Tjørnuvík. På vejen kommer du forbi Fossá-vandfaldet, som med sine 140 meter i højden, opdelt i to niveauer, er Færøernes største vandfald. Parker bilen, og gå op til vandfaldet for at få en endnu mere spektakulær udsigt! Fortsæt derefter til Tjørnuvík, som siges at være et af de bedste steder i verden at surfe! Selv hvis du ikke selv surfer, kan det være spændende at se menneskene i midten af bugten, mens du står på et af udsigtspunkterne rundt om den og ser, hvor høje de græsklædte bjerge faktisk er!
Hvis du vil se mere spektakulær natur, skal du tage vej 594 mod Tjørnuvík. På vejen kommer du forbi Fossá-vandfaldet, som med sine 140 meter fordelt på to niveauer er det største vandfald på Færøerne. Parker bilen, og gå op til vandfaldet for at få en endnu mere spektakulær udsigt! Fortsæt derefter til Tjørnuvík, som siges at være et af de bedste steder i verden at surfe! Selv hvis du ikke selv surfer, kan det være spændende at se folk i midten af bugten, mens du står på et af de omkringliggende udsigtspunkter og ser, hvor høje de græsklædte bjerge faktisk er!
Når du kommer tilbage til hovedvejen, skal du dreje over broen til Eysturoy og køre op mod Eiði. Når du nærmer dig landsbyen, skal du holde øje med et vejskilt på højre side, hvor der står Um Eiðisskarð. Drej op her, og du kommer til den måske smukkeste vej på Færøerne. Efter cirka to kilometer på denne vej er der et smukt udsigtspunkt over Risin og Kellingin, to høje stensøjler i vandet, som ifølge myterne skulle være en forstenet kæmpe og en heks fra Island, som var på en mission for at bringe Færøerne dertil, fordi kæmperne var misundelige på Færøernes naturlige skønhed.
Når du fortsætter ad vejen over store højder, kan du dreje mod Gjógv, en lille landsby med omkring 50 indbyggere, der ligger langt nord for Eysturoy, med vand i den ene retning og høje bjerge i alle andre retninger. Benyt lejligheden til at spise frokost eller drikke kaffe i Gjaargardur, før du kører videre.
Sydlige Eysturoy og de nordlige øer
Øen Eysturoy ligger ca. 100 meter fra hovedøen Streymoy, og der har længe været en bro mellem de to. Siden 2020 har der også været en ny tunnel, som forbinder Tórshavn med de sydøstlige dele af øen, hvilket har reduceret rejsetiden fra lidt over en time til 20 minutter. Der er også verdens eneste undervandsrundkørsel, da tunnelen deler sig i tre forskellige dele i havet. Hvis du kommer fra Tórshavn, skal du dreje mod Toftir og Runavík og derefter køre mod syd for at få en majestætisk udsigt over Streymoy og den nærliggende Nolsoy!
Hvis du besøger den sydlige del af Eysturoy om morgenen, kan du fortsætte til Nordøerne via endnu en undervandstunnel og stoppe i den næststørste by Klaksvík med omkring 5.000 indbyggere. Byen er centrum for den færøske fiskeindustri, som står for omkring 90% af Færøernes samlede eksport! Tag en kop kaffe eller frokost på Friða Kaffihús, og nyd den smukke udsigt over Kunoy, som sandsynligvis bliver dit næste besøg. For at komme til Kunoy skal du køre cirka fem kilometer mod nord, hvor du så kan krydse en bro til øen. For at komme til hovedbyen, som også hedder Kunoy, kører man gennem en tunnel. Mange af tunnellerne på de mindre øer, som denne, har ingen belysning og kun én vejbane (ikke én i hver retning, men én vejbane), og indimellem er der parkeringspladser, som man kan dreje ind i, hvis man har et møde. Hvis du parkerer din bil i Kunoy, kan du gå op til Viðarlundin, en park, der er ret unik på Færøerne, da den har træer, hvilket ellers er meget usædvanligt.
Vest for Kunoy ligger øen Kalsoy, som ikke har nogen fast forbindelse og kun er tilgængelig med båd. Kalsoy er kendt som en af de smukkeste øer at vandre på, men hvis man vil gøre det, bør man afsætte en hel dag til det og arrangere en guidet tur, da det er virkelig stejlt mange steder, især i den fjerneste ende i retning af fyrtårnet Kallur.
En lettere vandretur kan findes på Borðoy, den samme ø, hvor Klaksvík ligger. Tag bilen op til den forladte landsby Múli, som først fik elektricitet i 1970. Selvom landsbyen begyndte at modernisere på samme tid, var det ikke nok, og de sidste indbyggere forlod stedet i begyndelsen af 2000'erne. Der er en smuk vandresti fra landsbyen mod nord.
Hvis du vil have en souvenir med fra denne region på vejen tilbage til Tórshavn, kan du stoppe i Klaksvík igen og besøge Föroya Bjór, Færøernes ældste bryggeri, grundlagt i 1888. Ligesom i Sverige, Norge, Finland og Island har Færøerne et Systembolag, men her kan du købe nogle mindre stærke øl. Hvis du vil købe stærkere øl, kan du gøre det på Systembolaget, Rúsdrekkasøla Landsins i Klaksvík eller Tórshavn eller til mere fordelagtige priser hos Tax-Freen i lufthavnen.
Sembos tips
- Husk at slå mobildata fra på din telefon - selv om Færøerne er en del af Danmark, er det ikke billigt at ringe eller surfe på internettet med de fleste skandinaviske mobilabonnementer.
- Vejret på Færøerne skifter ofte og hurtigt. Det er ikke ualmindeligt med regn det ene øjeblik og solskin det næste - sørg for at have tøj med, der passer til alle vejrforhold!
- Tåge lægger sig nogle gange over dele af øgruppen, men det kan variere meget fra sted til sted, så prøv at være fleksibel med hensyn til, hvad du laver på hvilken dag.
En pakkerejse og et sammenkoblet rejsearrangement tilbyder rejsende forskellige bookingprocesser, men giver den samme beskyttelse under Pakkerejseloven, hvilket sikrer kundernes rettigheder og ro i sindet under rejsen.