Sembo Logo
Kundeservice

KundeserviceHåndter din booking

Vignetter og vejafgifter i Europa

Læs om forskellige vignetter og vejafgifter i europæiske lande før din kør-selv-ferie

Der er ikke noget bedre end friheden til at køre på tværs af Europa og gøre holdt på steder, man ellers aldrig ville komme til. Men for at få den bedst mulige oplevelse er der et par ting, du skal huske på - især når det gælder motorvejsafgifter. Her er en liste over, hvordan man kører i de mest populære europæiske lande.

Albanien

I Albanien skal man betale for at køre på motorvej A1, mens resten er gratis. Den nemmeste måde at betale på er på stedet.

Belgien

Det er gratis at køre på motorvejene i Belgien.

Bosnien

I Bosnien er den nemmeste måde at betale på motorvejene på stedet.

Bulgarien

For at køre på motorvejene i Bulgarien skal du have en digital vignet, som du lettest køber  her.

Danmark

I Danmark er det gratis at køre på motorvejene. Nogle broer, især Øresundsbroen og Storebæltsbroen, har dog en afgift. Hvis du kører mindst en gang om året, bør du bruge ØresundGO (Brobizz/Bropass) for at få en meget lavere pris. Du kan også forbinde den med Storebæltsbroen for at få en billigere pris der også.

Estland

I Estland er det gratis for biler under 3,5 ton at køre på motorvejene.

Finland

I Finland er det gratis at køre på motorvejene.

Frankrig

I Frankrig er nogle motorveje gratis, mens andre er betalingsveje. De betalingsveje, der er gratis, har betalingsstationer, hvor man tager en billet og betaler, når man kører af motorvejen. For at køre ind i nogle franske byer skal man dog have et miljømærke, en såkaldt Crit'Air, som man sætter i forruden. Du skal bestille det online i god tid før din rejse. Det er gyldigt, så længe det sidder på forruden, så hvis du planlægger at køre i Frankrig i fremtiden, bør du købe det nu.  Du kan finde den officielle hjemmeside her.

Færøerne

På Færøerne skal man betale for at køre gennem visse tunneler, der går under havet. Hvis du kommer med din egen bil, kan du betale op til seks dage i forvejen på  den officielle hjemmeside.

Grækenland

Det koster penge at køre på de fleste motorveje i Grækenland. Den nemmeste måde at betale på er på stedet.

Irland

I Irland er nogle veje og motorveje gratis at bruge. Hvis du kun besøger landet midlertidigt, er det nemmest at betale på stedet.

Island

I Island koster det penge at køre gennem Vaðlaheiðargöng-tunnelen. Du kan betale online 24 timer før og op til 3 timer efter, at du har kørt gennem tunnelen.

Italien

I Italien betaler man for at køre på motorvejene ved at tage en billet, når man kører ind, og aflevere den, når man kører ud. Men hvis du planlægger at køre ind i byerne, bør du på forhånd undersøge, hvad reglerne er, da mange byer har såkaldte ZTL-zoner, hvor du ikke må køre uden tilladelse. Disse overvåges af kameraer, så hvis man kører ind i dem uden kørekort, kan man forvente at få en bøde med posten.

Kosovo

I Kosovo er det gratis at køre på motorvejene.

Kroatien

Indtil efteråret 2024 har Kroatien ikke vignetter, men i stedet betalingsstationer, hvor man tager en seddel ved indkørslen og afleverer den ved udkørslen og betaler for den strækning, man har kørt. Fra efteråret 2024 bliver der i stedet indført digitale vignetter.  Du vil kunne købe dem her. 

Letland

I Letland er det gratis at køre på motorveje, hvis dit køretøj vejer mindre end 3 tons.

Litauen

I Litauen er det gratis for personbiler at køre på motorvejene.

Luxemburg

I Luxembourg er det gratis at køre på motorvejene.

Montenegro

I Montenegro er der kun én motorvej, som man betaler på stedet. Derudover koster det også at køre gennem Sozina-tunnelen og at tage vejfærgen mellem Kamenari og Lepetane.

Holland

I Holland er det gratis at køre på motorvejene.

Norge

Nogle veje og tunneler koster penge at køre på i Norge. Den nemmeste måde at betale på er at registrere sig på forhånd på  Epass24.

Polen

Nogle motorveje koster penge at køre på i Polen. Den nemmeste måde at betale på er på stedet.

Portugal

I Portugal koster det penge at køre på motorvejene. Den nemmeste måde at betale på er på stedet.

Rumænien

I Rumænien skal man have en vignet for at køre på motorvejene.  Den officielle hjemmeside er kun på rumænsk. Hvis du ikke taler rumænsk, kan du bruge  e-rovinieta-hjemmesiden til næsten samme pris.

Schweiz

I Schweiz skal man have en vignet for at køre på vejene. Den kan købes, før man krydser den schweiziske grænse, men siden 2023 er den også tilgængelig i digital form,  som kan købes her.

Serbien

I Serbien er der en afgift for at køre på motorvejene. Den nemmeste måde at betale på er på stedet.

Slovakien

For at køre på motorvejene i Slovakiet skal du have en vignet.  Du kan købe dem online her.

Slovenien

For at køre på slovenske motorveje skal du have en vignet. Den fås på tankstationer nær grænsen, men også i  digital form, som du kan købe her.

Spanien

I Spanien er der afgifter for at køre på nogle af motorvejene. Den nemmeste måde at betale på er på stedet.

Storbritannien

I Storbritannien er det kun få veje, der koster penge at køre på. Den nemmeste måde at betale på er på stedet. Der er også trængselsafgifter for at køre ind i nogle byer.  Du kan finde alle detaljer her.

Sverige

Sverige har ingen direkte motorvejsafgifter. Nogle få broer koster at krydse, især Øresundsbroen og Svinesundsbroen. Hvis du krydser Øresundsbroen mindst en gang om året, er det værd at købe ØresundGO (Bropass/Brobizz) på forhånd.
I Sverige skal svenskregistrerede biler betale trængselsafgift, når de kører gennem Stockholm og Göteborg i dele af døgnet.

Tjekkiet

For at køre på motorveje og motortrafikveje i Tjekkiet skal du have en vignet. Du kan købe dem ved motorvejene nær grænsen, men også  online her.

Tyrkiet

I Tyrkiet er der afgifter for at køre på nogle motorveje. Den nemmeste måde at betale på er på stedet.

Tyskland

I Tyskland behøver du ikke en vignet for at køre på motorvejene. Man skal dog have et klistermærke i forruden for at køre ind i flere større byer. Den er gyldig, så længe den sidder i forruden, så man kan købe den i god tid.

Ungarn

En vignet er påkrævet på ungarske motorveje.  Du kan købe den online her.

Østrig

Man skal have en vignet for at køre på motorvejene. Kan købes ved grænsen eller  digitalt på forhånd.
Amelia avatar
Mød Amelia, vores nye rejseplanlægger