Top 10 storby-kombinationer i Europa

De bedste tips fra Sembos rejseekspert, Marco Edin

Jeg elsker at opleve mere end ét sted, når jeg rejser. Der er så meget at se og gøre i denne verden, og der er ikke tid nok til at gøre det hele. Men ved at besøge mere end én destination, når du rejser, får du set lidt mere, end du ellers ville.

Så hvis du gerne vil se mere end én by på samme rejse, hvor skal du så tage hen? Det kommer helt an på, hvad du kan lide, men her er nogle af mine yndlingskombinationer:

1. Liverpool og Manchester

Jeg besøgte begge disse byer for første gang i januar i år, mest fordi jeg fandt billige flybilletter til Manchester. Liverpool er meget mindre, og det er nemt at komme rundt og se de fleste/alle seværdigheder på en dag eller to. Manchester er meget større og den by, hvor jeg anbefaler, at du tilbringer mest tid. En kort introduktion til byerne ville være, at Liverpool er en gammel havneby med et stærkt tema af Beatles og fodbold, mens Manchester er en industriby, der har rejst sig fra asken og er blevet noget virkelig fornøjeligt med kanaler og små både, der er til stede næsten overalt. Og Manchester er også kendt for sin stærke fodboldkultur.

Gå ikke glip af steak and ale pie på Old Wellington, som har serveret denne delikatesse i over 150 år. Og hvis du er en cocktailnørd, skal du besøge Alchemist i enten Liverpool eller Manchester for at få nogle innovative cocktails.

Tjek flyafgange til både Manchester og Liverpool, og vælg den lufthavn, der er billigst/bedst for dig. Jeg tog en direkte bus fra Manchester Lufthavn til Liverpool, hvilket tog ca. 1 time. Derefter kan du tage toget mellem byerne. Togene afgår hele tiden og tager fra 30 minutter til en time.

Rejseforslag fra København (CPH)
Rejseforslag fra Aalborg (AAL)
Rejseforslag fra Billund (BLL)

2. Wien og Bratislava

Wien er en storby med en interessant historie som sæde for et af Europas tidligere magthuse. Byen tiltrækker musikelskere, historienørder og vinentusiaster, men bør være på bucketlisten for alle, der elsker en storby med masser af ting at lave. Kun 65 kilometer fra Wien ligger Slovakiets hovedstad Bratislava. Byen er ikke så stor, men har en dejlig stemning og er bestemt værd at tjekke ud for en dag. Man kan gå rundt i centrum, og man får hurtigt et godt overblik over den.

Priserne er meget lavere her, så hvis du er på budget, kan du tilbringe de fleste nætter her og måske en enkelt i Wien. Hvis du rejser om sommeren, skal du sørge for at rejse mellem de to byer med båd (på Donau). Det tager lidt længere tid, men giver dig en masse flotte udsigter. Sørg for at tjekke fly til både Wien og Bratislava, når du bestiller din rejse!

Rejseforslag fra København (CPH)
Rejseforslag fra Aalborg (AAL)
Rejseforslag fra Billund (BLL)

3. Helsinki og Tallinn
Både Helsinki og Tallinn ligger lidt uden for alfarvej for de fleste europæere. Mange svenskere har måske besøgt en af dem eller begge på et (party)krydstogt fra Stockholm, hvilket er en latterligt billig måde at rejse på, da de ved, at du vil bruge masser af penge i baren og restauranten. Men begge byer fortjener mere end en dag. De fortjener mere end to hver, men det kan være en god start. Helsinki minder meget om svenske byer, men er anderledes nok til, at selv en svensker kan nyde det. Tallinn er en gammel hansestad, ligesom Gdansk og Lübeck.

Gå ikke glip af at besøge en sauna i Helsinki. Der er en unik en, der hedder Löyly, som jeg ikke nåede at besøge, da den var fuldt booket. Så book i forvejen. Når du er færdig i Helsinki, kan du tage færgen (som vi forhåbentlig snart har på vores platform) til Tallinn. Det tager to timer, og der er mange færger hver dag. Afstanden er omkring 80 km, så det er tættere på end fra CPH lufthavn til Sembo-kontoret i Helsingborg med tog.

Brug to dage på at vandre rundt i Tallinns gamle bydel, og besøg den middelalderligt indrettede restaurant Olde Hansa for at få en unik oplevelse.

Rejseforslag fra København (CPH)
Rejseforslag fra Aalborg (AAL)
Rejseforslag fra Billund (BLL)



4. London og Brighton
Du har måske allerede oplevet London, men denne by er så skøn, at man gerne vender tilbage flere gange. Men vidste du, at du let kan kombinere storbyoplevelser i London med et ophold i kystbyen Brighton?

Du flyver til London og nyder et par nætter i storbyen med seværdigheder. - eller slentrer rundt og oplever stemningen i Covent Garden, Camden Town eller shopper på Oxford Street.

Du kommer let til Brighton enten med tog eller bus. Togturen fra London til Brighton er hurtig og bekvem. Der er hyppige afgange fra London Victoria Station og London Bridge Station til Brighton Station.
Rejsetiden med tog er typisk omkring 1 time, afhængigt af togtypen og tidsplanen. Du kan også tage en bus, hvis du foretrækker en lidt billigere transportform, som dog ofte kan tage 2-3 timer, afhængigt af trafikken.

I Brighton kan du opleve en helt anderledes og afslappet stemning end i London. Gå ikke glip af den ikoniske Brighton Pier, der byder på forlystelser, spil, madboder og en fantastisk udsigt over havet, eller nyd den afslappede atmosfære ved marinaen, hvor du kan finde restauranter, barer, butikker og bådture ud på vandet.

Sov en nat eller to i Brighton og tag retur til London hvorfra du flyver tilbage til Danmark.

Rejseforslag fra København (CPH)
Rejseforslag fra Aalborg (AAL)
Rejseforslag fra Billund (BLL)



5. Paris og Troyes
Jeg elsker god mad og drikke, og efter Italien vil jeg sætte Frankrig på toplisten for begge dele. Paris er magisk, især anden eller tredje gang du er der og allerede har set seværdighederne, så du kan fokusere på selve byen.

Hvis du er til champagne, så er der to byer inden for en kort togtur, som er værd at besøge. Den mest berømte er Reims, den største by i Champagne-distriktet. Men hvis du vil have noget, der føles mere ægte, og virkelig vil opleve la bonne vie, så er Troyes måske noget for dig. Champagnes gamle hovedby har et rigtig sødt centrum med bindingsværkshuse. Og masser af champagne, selvfølgelig. Toget fra Gare de l'Est tager ca. 1h30m.

Rejseforslag fra København (CPH)
Rejseforslag fra Aalborg (AAL)
Rejseforslag fra Billund (BLL)


6. Bordeaux og Saint-Émilion
Hvis vi bliver i Frankrig og fortsætter med vintemaet, kommer vi til Bordeaux. I modsætning til Paris er dette en by, man virkelig kan gå rundt i, hvor de fleste seværdigheder ligger inden for gåafstand af hinanden. Byen har en lignende følelse som Paris, men er mindre. Og den har fremragende vine, som du kan smage på museet La Cité du Vin. Og hvis du virkelig er til vin eller smukke små byer, bør du tage en 40 minutters togtur til Saint-Émilion.

Forvent horder af turister og lidt for dyr vin. Hvis du har et lille budget, så besøg stedet i løbet af dagen. Ellers kan du blive her en aften for virkelig at nyde den lille by. Du kan også bo tæt på, på en af vingårdene, for eksempel det ret rimelige Chateau La Grande Clotte.

Rejseforslag fra København (CPH)
Rejseforslag fra Aalborg (AAL)
Rejseforslag fra Billund (BLL)

7. Bologna og Modena
Hvis jeg vil rejse et sted hen og spise god mad, tager jeg til Bologna, ingen tvivl om det. Restauranterne og barerne holder et virkelig højt niveau, og der er mange steder, der tilbyder aperitivi, hvor man betaler for en drink og derefter kan spise så mange snacks/sandwiches, som man vil. Bymidten i Bologna er fuld af overdækkede gangbroer, som beskytter dig mod solen om sommeren og regnen og kulden om vinteren.

Bologna er dog bedst, når den kombineres med noget andet. Hvis du er meget interesseret i historie, kan du tage en nat i Ravenna eller Firenze, men ellers kan du i stedet tage til Modena, som ligger ca. 20 minutter væk med tog. Byen huser den bedste restaurant i verden, Osteria Francescana. Hvis du ikke har lyst til at bruge 500+ € på mad og drikke på en aften, har kokken også en bistro med mere rimelige priser, Francheschetta58. Og hvis du er til biler, må du ikke gå glip af Ferrari-museet.

Rejseforslag fra København (CPH)
Rejseforslag fra Aalborg (AAL)
Rejseforslag fra Billund (BLL)



8. Bilbao og San Sebastian
Endnu en til madelskerne derude. Bilbao har meget at byde på. Den gamle bydel er smuk, seværdighederne er fantastiske, og maden er i topklasse. Det, jeg bedst kunne lide ved byen, var dog den følelse af revitalisering, jeg følte i byen. Gamle havnebygninger er ved at blive til noget nyt, og byen er ved at udvide sig ud mod havet. Jeg kan ikke vente med at se, hvordan den vil se ud om ti år eller deromkring.

Bilbao er bedst sammen med sin nabo San Sebastián, som er endnu mere kendt end Bilbao for sin mad. Med 10 restauranter med Michelin-stjerner i en by med 200.000 indbyggere er dette den mest prisbelønnede by i verden pr. indbygger! Hotellerne er normalt meget dyrere end i Bilbao, så det bedste er at tage to nætter i Bilbao og en i San Sebastian.

Rejseforslag fra København (CPH)
Rejseforslag fra Aalborg (AAL)
Rejseforslag fra Billund (BLL)


9. Tirana og Ohrid
Tirana i Albanien har som regel billige fly fra det meste af Europa. Byen har et par seværdigheder, men det er ikke nok til en storbyferie i sig selv. Men hvis du starter her og derefter tager til den lille by Ohrid i Nordmakedonien, får du en sjov og lidt anderledes blanding af byer. I Tirana er en af de største seværdigheder den tidligere hemmelige underjordiske bunker Bunk'Art, som ligger et par kilometer uden for byen. Den var i brug i 2000'erne og åbnede som museum i 2014. Du bør heller ikke gå glip af Tirana-pyramiden, som blev bygget af Albaniens diktator i 80'erne og derefter forfaldt, men nu er blevet til et center, der fokuserer på at lære unge om programmering og robotteknologi.

Fra Tirana er der 140 km til byen Ohrid i Nordmakedonien. Byen ligger ved siden af Ohrid-søen. Der er et par hoteller lige ved siden af søen med egne sandstrande, men for at få den bedste fornemmelse af Ohrid skal man bo i den gamle bydel. Der er mange gode restauranter rundt omkring i byen, og prisniveauet er højst sandsynligt det laveste, du finder i Europa.

Rejseforslag fra København (CPH)
Rejseforslag fra Aalborg (AAL)
Rejseforslag fra Billund (BLL)

Se også billige rejseforslag med direkte fly fra Malmø

10. Prag og Cesky Krumlov
Prag er en vidunderlig by i sig selv, og hvis du besøger den for første gang, bør du absolut blive her på hele turen. Byen er en topdestination, uanset om du er til fest, kultur, historie, håndværksøl eller mere eller mindre alt muligt andet. Gå fra Strahov-klosteret gennem slottet, over Karlsbroen, ned til torvet i den gamle bydel og slut af på Weneclas-pladsen, så har du en god rundtur i byen og kan derefter finde ud af, hvad du vil se mere af.

Men hvis du har været i Prag før og gerne vil tilbage for at se noget mere, er der ikke noget bedre end byen Cesky Krumlov. Byen, som ligger cirka to timers kørsel syd for Prag, føles som en eventyrby med en flod, der omgiver det meste af den gamle bydel. Der kommer masser af turister hertil på dagsture fra Tjekkiet, Østrig og Tyskland, hvilket er hovedårsagen til, at jeg synes, du skal blive en nat. Så kan du udforske centrum om morgenen eller aftenen uden menneskemængderne.

Rejseforslag fra København (CPH)
Rejseforslag fra Aalborg (AAL)
Rejseforslag fra Billund (BLL)
Byg din rejse med Amelia, vores AI-rejseplanlægger