en tallerken mad og et glas vin på et bord
en tallerken mad og et glas vin på et bord

Græske retter, du ikke må gå glip af i Grækenland

Et udvalg af græske retter, som du skal prøve på din næste rejse til Grækenland.

Pastitsio (græsk lasagne)

Den græske version af den klassiske italienske lasagne, men ifølge mange så meget mere velsmagende! Selvom begge retter er lavet med pasta, kødsauce og bechamelsauce, er måden, de tilberedes på, helt anderledes. Til pastitsio bruger man bucatini eller penne-pasta i stedet for lasagneplader, og pastaen er kun bunden af retten. Oven på pastaen er der et tykt lag kødsovs, som grækerne krydrer med kanel og andre krydderier. Der er noget særligt ved at krydre kødsovsen med kanel, og det samme gør man med kødsovsen til den klassiske ret moussaka. Til bechamelsaucen, der hældes over, tilsættes æggeblommer, så det øverste lag pastiche bliver fast. En guddommelig pastaret med så meget smag, som du ikke må gå glip af på din næste rejse til Grækenland!
en skive lasagne på en hvid tallerken med en gaffel

Spanakorizo (spinatris)

Spanakorizo er en typisk græsk ret, der spises meget af grækerne selv, men desværre er mindre anerkendt af turister. Mange grækere er vokset op med spanakorizo på bordet, men var, som de fleste børn, ikke specielt glade for retter med spinat. Men smagssansen ændrer sig med alderen, og næsten alle voksne grækere ser spanakorizo som en fast bestanddel af det græske køkken. Det er en enkel, hurtig ret med masser af smag! For spinatelskere er dette helt sikkert et hit. Retten kombinerer ris, spinat, løg, hvidløg og masser af friskpresset citron. Perfekt at servere som hovedret eller tilbehør.
en skål med spinat og ris med en skive citron på en tallerken

Saganaki (stegt ost)


Ordet saganaki lyder næsten japansk, men det er faktisk navnet på et populært græsk tilbehør. Saganaki er simpelthen et stort stykke stegt ost, som regel serveret med honning dryppet på toppen. Saltet sammen med sødmen skaber en uovertruffen kombination. Saganaki kan laves med halloumi og fetaost, men laves oftest med de halvhårde fåremælksoste kefalotyri eller kefalograviera. Hvis du køber disse oste i en firkantet form i et supermarked i Grækenland, står der ofte "saganaki" på emballagen. Saganaki er supernemt at lave og smager utroligt godt. Osten rulles i mel og steges derefter, indtil den har en brun, sprød overflade og et blødt indre.
en træskærebræt toppet med skiver af ost og honning

Taramasalata (fiskerognssalat)

Denne blanding eller dip serveres normalt med hvidt brød på græske restauranter og bringes ofte til bordet, når man bestiller meze (græsk tapas). Røret er normalt lyserødt og får sin fine farve fra den lyserøde fiskerogn. For at lave taramasalata blandes fiskerogn sammen med olivenolie, citronsaft og brød til en glat blanding. Taramasalata spises ofte af grækere på den første dag i den græske påskefaste, som de kalder 'blå mandag' (men som ikke har noget med den danske version af blå mandag at gøre). Hvis du kan lide fiskerogn eller kaviar, bør du helt sikkert prøve denne ret, hvis du får chancen!
der er en skål med mad med en ske i den

Souvlaki i pitabrød

Souvlaki i pitabrød er en af grækernes foretrukne to-go-retter. Selve ordet "souvlaki" betyder spyd, og hvis man kun bestiller "souvlaki" på en restaurant, får man som regel svine- eller kyllingespyd. Kødet fra spyddet spises ofte i en blød græsk brødrulle og er en fast bestanddel af det græske køkken. Der er ikke noget bedre end grillet kød med friske grøntsager og tzatziki i friskbagt pitabrød. Retten er fyldt med smag, og det er værd at lede efter den bedste souvlaki i pitabrød, når du er i Grækenland. Hvis du er i Athen, anbefaler vi souvlaki-kiosken O Kostas.
en person holder en tallerken med gyros og pommes frites

Spanakopita (tærte med spinat og feta)

Spinat- og fetaosttærte er meget udbredt på hele Balkanhalvøen. Tærten sælges i næsten alle bagerier i Grækenland, men også i lande som Tyrkiet, Serbien, Kroatien og Bosnien. Den samme type tærte har forskellige navne i de forskellige lande. I Grækenland hedder tærten spana(spinat)kopita og er en populær ret til morgenmad, frokost, aftensmad eller snack. Tærten er lavet af skiftevis lag af butterdej med en blanding af spinat, fetaost, æg og løg. Den spises bedst frisk og lige fra ovnen, da det er her, den er bedst. Kombinér med græsk yoghurt eller tzatziki, og dyp den sprøde tærte i saucen for en fantastisk smagsoplevelse.
to skiver spinat tærte er stablet oven på hinanden på en serviet på et bord

Hvorfor vælge Sembo?

Uovertruffen værdi og fleksibilitet

Få de bedste tilbud med vores prisgaranti og vælg betalingsmuligheder, der passer til dine behov. Vi accepterer alle større betalingsmetoder for en sikker og nem transaktion.

Betroet af rejsende over hele verden

Med over 30 års erfaring er Sembo en del af den globalt betroede Stena-gruppe. Vi er anerkendt for vores ekspertise og bakket op af brancheførende akkrediteringer, især inden for bilrejser.

Nem rejseplanlægning

Planlæg din rejse hurtigt med vores enkle bookingsystem. Brug Amelia, vores AI Trip Planner, til at sammenligne priser og finde de bedste tilbud, med sikkerheden i vores pakkebeskyttelsesplan.

Rejs på din måde

Vælg fra et bredt udvalg af hoteller, flyselskaber, ferieboliger og aktiviteter. Vores platform tilbyder fleksibilitet og bæredygtige rejsemuligheder, så du kan rejse, som du vil.

Amelia avatar
Mød Amelia, vores nye rejseplanlægger